De architectuur van het gebouw is een samenspel van vlakken en volumes

  • ProjectnaamApplied Medical Europe
  • KlantApplied Medical Europe
  • PlaatsAmersfoort
  • SpecialisatieKantoren
  • Oppervlakte9.000 m²
  • Jaar2012
Lees meer

Er is zorggedragen voor daglichttoetreding tot diep in de verschillende vertrekken.

Voor het Amerikaanse farmaceutisch bedrijf Applied Medical heeft Heembouw Architecten een hoofdvestiging in Amersfoort ontworpen. De opdracht is verstrekt na een Design & Build prijsvraag waar drie andere partijen voor waren uitgenodigd.

Het programma bestaat uit een kantoor met trainingscentrum en kantine van ca. 4500 m2 en een gelijk volume aan bedrijfshal waar de distributie van de medische producten plaats zal vinden.

Beide volumes zijn op de rooilijn gebouwd, waardoor een stevig gebaar wordt gemaakt richting de omgeving. Daarnaast zorgt de bebouwing ervoor dat de bedrijfsprocessen zoals laden, lossen en parkeren aan het zicht zijn onttrokken. Het hoofdgebouw volgt de contouren van het kavel en opent zich met een glaspartij richting de kruising. Daar bevindt zich tevens de hoofdentree met daarachter het centrale hart van het gebouw. In dit hart, Town Square genoemd, is ruimte gecreëerd voor ontmoeting en informele vergaderingen binnen het kantoor. Een glazen koepel zorgt voor extra lichtinval van bovenaf in deze dubbel hoge ruimte.

Het kantoor is zo ontworpen dat het flexibel indeelbaar is voor verschillende soorten opstellingen en toekomstig gebruik. Op de begane grond is de kantine gesitueerd die zowel zicht heeft op de straat als op het groene binnenhof.

In het ontwerp voor Applied Medical heeft duurzaamheid een grote rol gespeeld. Er is zorggedragen voor daglichttoetreding tot diep in de verschillende vertrekken. De installaties zijn efficiënt en worden aangestuurd door een WKO in de bodem. Sociale duurzaamheid is in acht genomen door het groene uitzicht op het binnenhof en de positionering van de trappenhuizen en fietsenstalling. Deze motiveren tot extra beweging van de werknemers in het pand.

Tijdloze materialen

Doeltreffende layout

Mos sedum dakbedekking

Domotica integratie

Senior Modelleur

Jelmer Adema

Senior Modelleur

Ricardo Cancedda

Ons team