de Cactus

  • Projectnaamde Cactus
  • KlantPlanstudie
  • PlaatsAmsterdam
  • SpecialisatieWonen
  • Oppervlakte11.000 m²
  • Jaar2017
Lees meer

de Cactus

Op Kavel 1B van het Westerpark in Amsterdam ligt ten westen naast het bestaande ING-gebouw, dat wordt omgebouwd tot woongebouw en voorzien van een geheel nieuwe jas.

De uitstulpingen leveren vanaf buiten het kenmerkende structuurbeeld van de Cactus op, van binnen leveren ze onverwachte zichtkansen ook langs het gebouw op en daarmee ontstaat een prachtig panoramabeeld van de omgeving. Het dak van de uitkragingen worden allen benut als terras van de woningen erboven. Elk appartement heeft zijn buitenruimte als genoemd met dakterras of anders met een balkon.

De basisplattegronden, die per verdieping zijn door gestapeld, zijn zo ontwikkeld dat de incidentele en telkens verspringende uitkragingen een waardevolle aanvulling op bestaande ruimte worden.

Ons gebouw heeft een huid van cortenstaal gekregen. Dit levert een fraai robuust en modern architectuurbeeld op. Ook voegt het zich, door zijn eigenheid, mooi in het pallet van voorgestelde omringende, en alle afwijkende, gevels. Natuurlijk verwijzen we met dit gevelmateriaal ook subtiel naar de magistrale stalen gashouder, die centraal in het park de geschiedenis van het Westergasterrein leesbaar houdt.

De stalen huid van het gebouw hebben we, symbolisch gesproken, telkens zo ingesneden dat er lippen ontstaan die we vervolgens met een knik naar buiten hebben gebogen. Hier ontstaan de stekels van de cactus en in meer pragmatische zin de uitstulpingen als aanvullingen op de woningplattegronden. Door het naar buiten knikken van de lip ontstaat er boven de uitstulping als vanzelf de opening in de huid, die de bewoners erboven uitzicht en toegang tot hun dakterras verleend.

De stekelige cactusvorm samen met de roestige uitwerking en de uitgekiende plattegronden maken dit ontwerp tot een spraakmakend gebouw dat recht doet aan deze unieke locatie in Amsterdam en een genot is om in te wonen.

Modelleur

Jeroen Wildeman

Ons team