Woningen verduurzaamd naar label A

  • ProjectnaamBetonwoningen
  • KlantWoondiensten Aarwoude
  • PlaatsLeimuiden
  • SpecialisatieRenovatie
  • Jaar2016
Lees meer

Geen beton meer te zien

Meer dan 60 jaar stonden ze in Leimuiden bekend als ‘de betonwoningen’. De 24 woningen in de omgeving van de Wilgenlaan danken deze bijnaam aan de grijze kleur van de gevelplaten van de woningen. Maar de karakteristieke betonwoningen in Leimuiden, zijn van buiten geen betonwoningen meer.

Vanuit de ambitie om de woningen te verduurzamen hebben de woningen in Leimuiden een warme jas gekregen. Op basis van de Trias Energetica is dit de eerste en belangrijkste stap in verduurzamen. Dit betekende tevens een geheel andere uitstraling voor de eens zo karakteristieke betonwoningen. De woningen hebben een geheel nieuw en eigentijds uiterlijk gekregen doordat de gevels opnieuw zijn bekleed met isolatieplaten, voorzien van een stuclaag op de verdieping en steen strips op de begane grond.

De woningen zijn aan de buitenzijde geïsoleerd. Verder is het dak voorzien van nieuwe geïsoleerde dakplaten en zijn nieuwe dakpannen gelegd. De houten kozijnen zijn vervangen door kunststof kozijnen en voorzien van HR++ isolatieglas. Alle maatregelen samen zorgen voor een energetische verbetering van de woningen van gemiddeld label E/F naar label A. De energierekening voor de bewoners zal daardoor fors lager uitpakken, terwijl de verbetering zonder huurverhoging werd uitgevoerd. Dat is een plek waar mensen weer graag willen wonen.

Tijdens de feestelijke oplevering in aanwezigheid van de bewoners, werd een grote afbeelding, aangebracht op één van de zijgevels, onthuld. Op die foto is te zien hoe de woningen er ooit na de oplevering begin jaren vijftig uitzagen. Mevrouw Glabbeek woont al 48 jaar in een betonwoning en zij kreeg dan ook de eer om als langst zittende huurder de gevelplaat te onthullen en het project op te leveren.

Design en Build

Labelsprong van E/F naar A

Renovatie

Senior Architect
(uit dienst)

Martijn Glas

Ons team